Print
Zoom In
Zoom Out

حضرت آیت الله نوری همدانی:

اگر خواهان رشد و سعادت فرزندانمان هستیم باید برای معلم حریم قائل شویم

شناسه مطلب: 12277
زمان انتشار: دوشنبه 06 بهمن 1399 ساعت 14:46

آیت الله العظمی نوری همدانی در پیامی به ششمین کنگره "معلم، محور تمدن نوین اسلامی" گفتند: یکی از نکاتی که باید در آموزش و پرورش مورد توجه باشد همین تبیین و اهمیت جایگاه علم و عالم و معلم در اسلام است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد همکاریها ، متن پیام این مرجع تقلید  به ششمین کنگره کانون تربیت اسلامی به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمد لله رب العالمین و الصلاه و السلام على اشرف الانبیاء والمرسلین محمد صلى الله علیه و آله الطاهرین

قال الله الحکیم فی کتابه الکریم: «هو الذی بعث فی الأمیین رسولا منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب والحکمه و إن کانوا من قبل لفی ضلال مبین (سوره جمعه، ۲)؛ او آن خدایی است که در میان مردم درس ناخوانده پیامبری از خود آنان برانگیخت تا آیات او را بر آنان فرو خواند و ایشان را تزکیه و پاکیزگی بخشد و کتاب و حکمت را به ایشان بیاموزد و حال آنکه پیش از آن در گمراهی و ضلالت آشکار بودند».

تزکیه و تعلیم کتاب و حکمت دو رسالت اصلی پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله ذکر شده است که البته این مهم با تلاوت و تمسک به آیات الهی قرآن کریم محقق خواهد شد و تبیین آیات و محتوای قرآن را هم بر عهده «راسخون فی العلم» یعنی پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام گذاشته است که فرمود: «وما یعلم تأویله إلا الله والراسخون فی العلم یقولون آمنا به کل من عند ربنا و ما یذکّر إلا أولو الألباب » (آل عمران، ۷)

اسلام دینی است که از همان ابتدا دعوت به خواندن کرد و به قلم سوگند می خورد و تعلیم و تعلم را وظیفه ای عمومی می داند. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در اهمیت علم و دانش و علماء می فرمایند: « العلم ودیعه الله فی أرضه و العلماء أمناؤه علیه، من عمل بعلمه أدى أمانته ومن لم یعمل بعلمه کتب فی دیوان الخائنین.» (بحارالانوار، ج ۲، ص ۳۶)؛ رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: علم و دانش، امانتی الهی در زمین است و علماء و دانشوران امانتداران پروردگار بر آن هستند، پس هر کس به علم و دانش خویش عمل کند ادای امانت کرده است و هر کس هم که به علم و دانشی که فرا گرفته عمل نکند، نام او در زمره خائنین و خیانتکاران ثبت و ضبط خواهد شد».

حضرت امام علی علیه السلام نیز در اهمیت فراگیری علم و دانش فرمودند: «جلوس ساعه عند العلماء أحب إلى الله تعالى من عباده سنه لا یعصى الله فیها طرفه عین و انظر إلى العالم أحب إلى الله تعالى من اعتکاف سنه فی البیت الحرام و زیاره العلماء أحب إلى الله تعالى من سبعین حجه و عمره» (ارشادالقلوب دیلمی، ج ۱، ص ۱۶۶)؛ امیر المؤمنین علیه السلام فرمودند: ساعتی زانوی تعلیم زدن و نشستن در محضر علماء و دانشمندان، نزد خدای متعال محبوبتر و دوست داشتنی تر است از یک سال عبادتی که در آن حتی به اندازه چشم بر هم زدنی نافرمانی پروردگار نگردد و نگاه کردن به عالم در نزد خدا دوست داشتنی تر است از یکسال اعتکاف در بیت الله الحرام و زیارت و ملاقات علماء نزد خدای متعال از هفتاد حج و عمره دوست داشتنی تر و محبوبتر است!

این احادیث نمونه هایی از اهمیت علم و عالم و تعلیم و تعلم در معارف اسلامی است و اهمیت جایگاه معلم در آموزه های دینی ما طوری است که به تعبیر حضرت امام خمینی رضوان الله تعالى علیه معلمی را شغل انبیاء می داند و چون رسالت پیامبران، تزکیه و تعلیم کتاب و حکمت یا تربیت و تعلیم و یا پرورش و آموزش بوده است، بنابراین معلمین عزیز و گرانقدر نیز باید جایگاه خود را اینگونه بدانند که سرنوشت نفوس مستعده ای را در اختیار آنان گذارده اند و اگر معلمی تلاش کند می تواند این نفوس را احیاء کند و با تحویل دانش آموزان مهذب و دانشمند به جامعه موجبات سعادت و پیشرفت جامعه را فراهم نمایند.

قال علی علیه السلام: «الناس ثلاثه عالم ربانی و متعلم على سبیل نجاه و همج رعاع أتباع کل ناعق یمیلون مع کل ریح لم یستضیئوا بنور العلم و لم یلجئوا إلى رکن وثیق.) حضرت امام على علیه السلام فرمودند: مردم سه دسته اند، اول عالمان ربانی و خداشناس هستند و دوم دانش آموزان، دانشجویان و طلابی که برای نجات و رهایی خود، بدنبال علم آموزی هستند و سوم نادان هایی که از علم و دانش بی بهره اند و به دنبال هر صدایی راه می افتند و یا با هر بادی حرکت می کنند، اینان از نور علم و دانش بهره ای نبرده اند و تکیه گاه محکمی هم ندارند. (نهج البلاغه، حدیث ۱۳۹).

یکی از نکاتی که باید در آموزش و پرورش مورد توجه باشد همین تبیین و اهمیت جایگاه علم و عالم و معلم در اسلام است و تا وقتی معارف اهل بیت علیهم السلام در این رابطه مورد توجه قرار نگیرد، حرمت و جایگاه معلم روشن نخواهد شد. قطعا پیشرفت آموزش و پرورش، ارتباط مستقیمی با ارتقاء جایگاه معلم در جامعه دارد و اگر خواهان رشد و سعادت فرزندانمان در آموزش و پرورش هستیم باید برای معلم حریمی قائل شویم و معلم هم بداند که کار او هم بعد تربیتی دارد و هم بعد علمی را داراست و تعلیم و تربیت باید با هم باشد، همانطور که پیامبران نیز تزکیه و خودسازی و تعلیم کتاب و حکمت را با هم پیش می بردند.

البته رسیدگی به امور معیشتی آموزگاران و کادر آموزش و پرورش هم بسیار مهم است و متولیان امور از مجلس و دولت باید نسبت به احقاق حقوق معلمان و جایگاه والای آنان تلاش مضاعف داشته باشند. از جمله معلمان نمونه و بزرگواری که در قبل و بعد از انقلاب اثرگذار بوده و نفوس بسیاری را پرورش دادند و تلاش آنان در آموزش و پرورش به عنوان الگو همیشه می تواند مطرح باشد، معلم مهذب و دانشمند جناب آقای سید علی اکبر پرورش (ره) بودند که الحق و الانصاف در امر تعلیم و تربیت و خدمتگزاری در آموزش و پرورش کم نظیر بوده و شایسته است یاد و نام آنان همیشه زنده بماند.

از اهتمام جناب آقای مهندس محمود فرشیدی و همکارانشان در کانون تربیت اسلامی که جمعی متشکل از معلمان متعهد و دلسوز در سطح کشور هستند برای برگزاری کنگره ای در پاسداشت «معلم، محور تمدن نوین اسلامی» صمیمانه سپاسگزارم و سعادت و سلامت همگان را از درگاه الهی مسئلت می نمایم.

حسین نوری همدانی





معاون وزیرآموزش و پرورش دردیداربا آیات حسینی بوشهری واعرافی

استعدادهای برتر باید در مسیر حل مسائل راهبردی کشور قرارگیرند/ به دنبال تربیت نخبه‌ای هستیم عمیق بیندیشد و متعهدانه عمل کند

در کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد

دوره‌های آموزشی تخصصی برای مبلغین و مبلغات در کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد + تصاویر

نیم نگاهی به کتاب «تعلیم و تربیت در نهج‌البلاغه»

معاون وزیرآموزش و پرورش دردیداربا آیات حسینی بوشهری واعرافی

استعدادهای برتر باید در مسیر حل مسائل راهبردی کشور قرارگیرند/ به دنبال تربیت نخبه‌ای هستیم عمیق بیندیشد و متعهدانه عمل کند

آیت الله حسینی بوشهری در دیدار رئیس سمپاد

کشوربیش ازهرجای دیگربه استعدادهای برتر نیاز دارد.

در دیدار رئیس سازمان ملی استعداهای درخشان:

تقدیرآیت الله اعرافی ازتوجه رئیس جمهوربه آموزش و پرورش

گزارش تصویری

همایش تخصصی طلاب شاغل در آموزش و پرورش دانشگاه فرهنگیان مشهد

رئیس بنیاد نهج البلاغه خبر داد

  شرکت ۳۰۰هزار دانش آموز در طرح فراگیر "قرار نهج البلاغه "

در کرمان

دوره آموزشی اردو داری مربیان کودک و نوجوان

درقم برگزارشد

دوره توانمندسازی طلاب در پاسخ به شبهات اعتقادی

عضو شورای سیاستگذاری ستاد همکاریها:

تحقق تربیت تراز انقلاب اسلامی، نیازمند طرح‌های تازه است

مدیرحوزه های علمیه

ارتباط و تعامل  چشمگیر روحانیون با دانش‌آموزان از مهم‌ترین جلوه‌های تبلیغ حوزه علمیه است

درکتاب آموزشی احکام دختران بخوانید

نگاهی متفاوت برای آشنایی دختران با احکام شرعی

دبیر ستاد همکاری حوزه و آموزش و پرورش

خدمات رئیس جمهور شهید تا سالیان متمادی در کشور جاری و ساری خواهد بود.

امام جمعه همدان:

مبلغ طرح امینی موفق است که ملجا همه دانش‌آموزان باشد

به همت نشر معارف

کتاب «شیخ بهایی» ویژه گروه سنی کودک و نوجوان منتشر شد

در حاشیه دیدار با معلمان و فرهنگیان

تفقد رهبرمعظم انقلاب ازافتخارآفرینان کاروان دانش‌آموزی امید ایران