Print
Zoom In
Zoom Out

در گفتگو با کارشناسان مسائل فرهنگی و اجتماعی مطرح شد؛

شهید سلیمانی؛ الگوی جاودان همه دلدادگان جبهه ایمان و مقاومت / تبیین هنرمندانه مکتب حاج قاسم؛ رسالت شیفتگان سردار

شناسه مطلب: 35135
زمان انتشار: چهارشنبه 12 دی 1403 ساعت 12:01

تنی چند از کارشناسان مسایل فرهنگی و اجتماعی در گفتگو با خبرگزاری حوزه بر این نکته تأکید کردند که شهید حاج قاسم سلیمانی، الگوی جاودان همه دلدادگان جبهه ایمان و مقاومت است و باید با ابزار هنر و رسانه شاخصه های مکتب ایشان را به درستی تشریح و تبیین کرد.

پایگاه اطلاع رسانی ستاد همکاریها/  پنج سال از عروج سردار دلها در پی جنایت فراموش ناشدنی شیطان بزرگ در خاک عراق می‌گذرد و در این مدت البته درباره شهید حاج قاسم سلیمانی، سجایای اخلاقی، ویژگی های فردی، سلوک اجتماعی و ابعاد معنوی و به خصوص جنبه های مدیریت و فرماندهی این مرد خدا صحبت های بسیاری شده، کتاب های متعددی نگاشته و مستندها و آثار هنری و رسانه ای جذابی تولید شده اما واقعیت آن است که ما همچنان شیفته و تشنه شنیدن از حاج قاسم هستیم؛ بزرگمردی که به تعبیر رسای رهبر معظم انقلاب فراتر از ایرانِ سربلند، چهره درخشان و قهرمان امت اسلامی بود.

در ایام پنجمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی با تنی چند از اندیشمندان و صاحب نظران در رابطه با ویژگی های ایشان به ویژه ابعاد مختلف مکتب حاج قاسم گفتگویی انجام داده ایم که مشروح آن را در ادامه ملاحظه می کنید؛

اُسوه حق طلبی و مقاومت در برابر ظلم

حجت الاسلام حبیب بابایی، طلبه جهادگر و فعال فرهنگی اظهار داشت: حاج قاسم امروز نه تنها در بین مردم کشورهای اسلامی بلکه در سطح دنیا به عنوان نماد مقاومت و مبارزه با استکبار جهانی شناخته می شود و به خصوص در بین مجاهدان کشورهای محور مقاومت به عنوان اُسوه ای است که از جنبه های مختلف می تواند بهترین الگو برای انسان های مقاوم و حق طلب عالم باشد.

وی همچنین با اشاره به این که ولایتمداری، حق طلبی، اخلاص و مجاهدت در راه خدا از جمله مهم ترین شاخصه های رفتاری و کرداری شهید سلیمانی است، افزود: کسی که برای خدا و کسب رضای الهی حرکت کند، بی شک خدای متعال نیز به هر قدم او برکت می دهد و کلامش را در بین مردم پرنفوذ می سازد، کما این که حاج قاسم این گونه بود و به تعبیر حضرت آقا، ایشان حتی در زمان حیات پربرکتش نیز شهید زنده محسوب می شد.

هیچ گاه منتظر امکانات و بودجه نمی ماند

این فعال فرهنگی و اجتماعی با اشاره به عبارتی از مقام معظم رهبری در توصیف حاج قاسم که ایشان را اهل معنویت و اخلاص و به دور از تظاهر توصیف کرده بودند، گفت: از دیگر شاخصه های بارز رفتاری شهید سلیمانی این بود که هیچ گاه منتظر بودجه و اعتبار نمی‌ماند، این در حالی است که خیلی از ما معمولاً هنگامی که می‌خواهیم کاری را شروع کنیم، ابتدا به ساکن منتظر می مانیم که میز و صندلی و دفتر و دَستک آن کار مهیا شده و ساختمانی به ما بدهند، تا بعد اولین قدم ها را برداریم اما حاج‌قاسم حقیقتاً این گونه نبود بلکه قدم اول را بر می‌داشت و خداوند هم به خاطر صفا و اخلاص و پشتکارش او را در مسیر دست یابی به اهداف کمک و عنایت می فرمود.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس آموزه های دینی و اعتقادی باید بگوییم که این سلوک و رفتار و سیره حاج قاسم مصداق بارز این آیه نورانی است که "إِنْ تَنْصُرُوا الله یَنْصُرْکُمْ وَیُثَبِّتْ أَقْدَامَکُمْ" چرا که وقتی انسان قدمی برای خدا و یاری جبهه حق بردارد، خدای متعال نیز بر اساس وعده ای که داده، قطعاً او را یاری کرده و به کارش برکت می دهد.

الگوی واقعی در عرصه جهاد نظامی و جهاد تبیین

دکتر مهدی اسلامی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) نیز با بیان این که شهید سلیمانی هم در جهاد نظامی و هم جهاد فرهنگی و تبیینی، یک الگوی بسیار شاخص به شمار می رفتند، گفت: ما امروز برای توفیق در عرصه کارهای فرهنگی و رسانه ای به خصوص با رویکرد جهاد تبیین به شدت نیازمند بهره گیری از الگویی هستیم که شهید سلیمانی عزیز فراروی ما قرار داد و یکی از ویژگی های بارز مکتب حاج قاسم همین تکلیف محوری بر اساس شناخت درست اقتضائات زمانه بوده و این که در مواجهه با مشکلات و سختی ها به هیچ وجه خسته نشده و کنج عزلت و عافیت را انتخاب نکنیم.

وی همچنین یادآور شد: از دیگر ویژگی‌های شخصیتی حاج قاسم، داشتن شجاعت و تدبیر به شکل همزمان بود. گاهی برخی افراد شجاع هستند، ولی تدبیر ندارند و برعکس، ممکن است تدبیر داشته، اما از شجاعت بی‌بهره باشند و حال آن که شهید سلیمانی هم شجاع بود و هم اهل تدبیر و لذا به حول و قوه الهی بر بسیاری از مشکلات و بحران ها چه در داخل کشور و چه به خصوص در عرصه بین المللی و منطقه ای، غلبه می کرد و خود به منبع الهام بزرگی برای حق طلبان و اهل ایمان و استقامت تبدیل می شد.

اسلامی تأکید کرد: رهبر معظم انقلاب در یکی از بیانات خویش با اشاره به شاخصه های مهم مکتب حاج قاسم سلیمانی بر این نکته تأکید می کنند که ما در بین نسل جوان کشور، می‌توانیم هزاران حاج‌قاسم، هزاران سردار سلیمانی بالقوه داشته‌باشیم، اما باید توجه داشت که لازمه تحقق این مهم فراهم سازی بسترها و شرایطی است که باعث شناسایی و رشد این جوانان شود و این که بر اساس منشور بیانیه گام دوم حقیقتاً به این نسل جوان مؤمن و انقلابی باور داشته و به آن ها میدان دهیم.

لزوم تبیین مکتب حاج قاسم با ابزار هنر و رسانه

دکتر دانیال بصیر، فعال و پژوهشگر عرصه رسانه نیز با تأکید بر این که ما باید با زبان هنر و رسانه و بهره گیری از همه ظرفیت ها به درستی به تبیین شاخصه ها و مؤلفه های مکتب حاج قاسم بپردازیم، گفت: این که رهبر عزیزمان فراتر از نام و یاد حاج قاسم از ایشان به عنوان یک مکتب یاد می کنند حاکی از این واقعیت است که می بایست تجلیل و تکریم این شهید والامقام فراتر از مباحث مرسوم به عنوان یک عقیده و مکتب و نقشه راه مورد اهتمام قرار گیرد

وی افزود: مقام معظم رهبری در وصف ایشان تأکید فرمودند که شهید سلیمانی، هم قهرمان ملت ایران و هم قهرمان امت اسلامی شد. در واقع حاج قاسم با تأسی به سیره ائمه اطهار و الهام از اندیشه‌های امام خمینی (ره) و رهبری معظم انقلاب، جبهه مقاومت را به نمادی از عزت و پیروزی تبدیل کرد. او با روحیه‌ای خستگی‌ناپذیر و خردمندی مثال‌زدنی، جهانیان را متوجه ارزش‌های انسانی و الهی ساخت.

معرفی یک کتاب خوب و پرمحتوا

بصیر ادامه داد: یکی از آثار خوبی که در رابطه با شهید سلیمانی نوشته شده کتاب" برادر قاسم" است که نویسنده آن آقای ابوذر مهروان فر کوشیده شده تا اندیشه این بزرگوار را نه تنها به ملت بزرگ ایران بلکه برای همه آزادی خواهان و مستضعفان عالم بشناساند و این مطالب را از سخنان سردار دل ها در مصاحبه ها، سخنرانی در محافل مختلف و نیز نامه هایی که برای همکاران و دوستانش نوشته، گردآوری کرده و چه خوب است که این قبیل کتاب های مفید و خواندنی به درستی در سطح جامعه با اولویت نسل جوان معرفی شود.

فعال و پژوهشگر عرصه رسانه گفت: به تعبیر حضرت آقا، شهید سلیمانی نمونه‌ی برجسته‌ای از تربیت‌شدگان اسلام و مکتب امام خمینی بود و این ها همه از برکات انقلاب اسلامی و راه نورانی پیرجماران است که چنین افرادی محصول این مکتب هستند.

وی در خاتمه سخنان خود بیان داشت: امروزه که ما در کوران یک جنگ تمام عیار اعتقادی، فرهنگی و رسانه ای با دشمن قرار داریم، با الگوهایی همچون شهید حاج قاسم سلیمانی می توانیم به لطف و عنایت الهی به موفقیت در این جنگ نرم دست یابیم و البته مهم این است که شاخصه های مکتب حاج قاسم را به درستی تبیین و تشریح کنیم.

 سید محمدمهدی موسوی



گزارش استانی

طرح تربیتی امین، گامی در مسیر تربیت معنوی دانش‌آموزان

با حضور نماینده ولی فقیه

میزبانی مصلای اردبیل از 2000 دانش آموز دختر روزه اولی

رئیس شورای همکاریهای هرمزگان مطرح کرد:

مسئولیت‌پذیری،تقویت هویت ملی و دینی در دانش‌آموزان وظیفه اصلی شوراهای راهبری

تجلیل امام جمعه یاسوج از دانش آموزان عضو ستاد نمازجمعه

مدیر کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد:

ره آوردهمکاری ائمه جمعه با آموزش و پرورش تربیت نسلی شایسته و انقلابی است

عضو خبرگان رهبری

تحول جهشی درآموزش و پرورش، نیازمند نگاه راهبردی است

آیت الله حسینی بوشهری

حوزه علمیه خوب درگرو آموزش و پرورش بالنده است

گزارش استانی

طرح تربیتی امین، گامی در مسیر تربیت معنوی دانش‌آموزان

با حضور مشاور وزیر آموزش و پرورش

همایش نوگلان فاطمی برگزار شد

به همت مرکز ملی پاسخ گویی به سئوالات دینی

تشکیل حلقه های علمی پاسخ به پرسش ها و شبهات دانش آموزی

کتاب نهج البلاغه ویژه نوجوانان رونمایی شد

شرکت  ۳۰۰ هزار دانش آموزاصفهانی در مسابقه نهج البلاغه خوانی

با حضور نماینده ولی فقیه

میزبانی مصلای اردبیل از 2000 دانش آموز دختر روزه اولی

با حضور نماینده ولی‌فقیه

میزبانی مصلای ارومیه از ۱۴۰۰ دانش‌آموز روزه اولی

درادامه سلسله بازدیهای دبیرستاد همکاریها

نشست مدیران و مربیان طرح امین منطقه۱۷ با مشاور وزیرآموزش و پرورش

ویژه دختران؛

کتاب «آنچه یک جوان باید بداند» به ایستگاه بیست و نهم رسید

امام جمعه ارومیه

آمورزش و پرورش در پاسخ به شبهات اعتقادی دانش‌آموزان بیش از گذشته فعال باشد

در ماه مبارک رمضان

تبلیغ چهره به چهره  کارشناسان دینی درمیان دانش آموزان