ستاد همکاریها/ ضمن تبریک فرا رسیدن سالروز ولادت با سعادت جوان رعنای کربلا و فرزند برومند امام حسین علیه السلام حضرت علی اکبر که به شایستگی روز جوان نامیده شده است ، گزارش گونه تاریخی از اهتمام رسول مهربانی ها حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی (ص) در سپردن مسئولیت های مهم سیاسی اجتماعی و اجرایی به جوانان را مرور می کنیم.
اعراب جاهلى به كودكان خود ، توجّهى نمى كردند و جوانان را به مسئوليت هاى اصلى نمى گماردند . پيامبر اكرم(ص) بر خلاف آداب و آيين هاى جاهلى ، به جوانان توجّه نمود و آنها را تا برترين مسئوليت هاى اجتماعى و سياسى بر كشيد.
گزارش هاى متعدّدى در دست است كه نشان دهنده توجّه و اهتمام پيامبر اكرم(ص) به جوانان و به كارگيرى نيروى فراوان آنان در تحكيم و ترويج دين خدا است . آن گونه که در تاریخ آمده است ، پيامبر اكرم(ص) پيش از هجرت به مدينه ، مصعب بن عمير را به مأموريتى خطير و اثرگذار فرستاد ، يا پس از هجرت و در پى فتح مكّه ، عتاب بن اسيد را به فرماندارى اين شهر مهم و تازه فتح شده گمارد و نيز در پايان عمرش ، اُسامة بن زيد را به فرماندهى لشكرى منصوب نمود كه بسيارى از بزرگان مهاجر و انصار در آن حضور داشتند و عازم نبرد با يكى از دو ابرقدرت جهانى آن روزگار يعنى روم بود..
مصعب را جوانى تازه سال توصيف كرده اند كه مأمور شده بود تا اهالى مدينه را به اسلام فرا بخواند و به آنان آموزه هاى دينى را تعليم دهد . او در اين مأموريت موفّق شد كه سران مدينه همچون سعد بن مُعاذ و اسيد بن حضير را به دين اسلام در آورد كه به گفته ابن اثير براى افتخارات او كافى است ، نكته قابل توجّه آن كه دعوت مصعب را نيز بيشتر جوانان پاسخ مى دادند..
عتاب بن اسيد نيز جوانى بيست و يك ساله بود كه براى نخستين بار به فرماندارى پايتخت واقعى عربستان (مكّه) و امامت جماعت شريف ترين مسجد دنيا ، مسجد الحرام منصوب شد . او با تدبير و حسن سياست اين شهر بزرگ را تا پايان عمر مبارك پيامبر اكرم(ص) اداره كرد.
استدلال پيامبر(ص) براى به كارگيرى اين جوانان ، بسيار منطقى و مقبول است . ايشان به هنگام نصب عتاب فرمود ؛و اگر برايشان بهتر از تو را سراغ داشتم ، او را بر آنها مى گماردم و در پاسخ اعتراض بزرگان و سال خوردگان مكّه نوشت؛ هيچ كس در مخالفت با او به كم سن و سال بودن وى استدلال نكند ؛ چرا كه بزرگ تر، برتر نيست ؛ بلكه برتر، بزرگ تر است.
گفتنى است با توجّه به جوان بودن بسيارى از ياران پيامبر خدا(ص) ، جستجوى فراگير در متون تاريخ و سيره مى تواند نمونه هاى بيشترى را به ارمغان آورد.
با اقتباس و ویراست از منابع معتبر روایی