Print
Zoom In
Zoom Out

یادداشت رسیده:

لزوم آموزش و یادگیری پژوهش‌محور در آموزش‌وپرورش

شناسه مطلب: 12958
زمان انتشار: دوشنبه 22 آذر 1400 ساعت 12:11

خانم نرگس موحدی، استاد حوزه و دانشگاه در علم فلسفه در یادداشتی بر لزوم آموزش و یادگیری پژوهش‌محور در آموزش‌وپرورش تأکید کرد.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد همکاریها، دکتر نرگس موحدی، محقق و پژوهشگر علم فلسفه در یادداشتی به مناسبت هفته پژوهش که امروز در اختیار ما قرار داد آورده است:

آموزش‌وپرورشِ پژوهش‌محور، ضرورت جهان امروز است و معلمان باید به ابزار پژوهش و خردورزی مجهز باشند و این مهارت را به دانش‌آموزان نیز بیاموزند. هنر واقعی آموزش، طرح پرسش‌های صحیح است تا دانش‌آموزان شریک فکری معلم شده و او را در کشف پاسخ‌ها همراهی کنند.

در زمینه یادگیری دو رویکرد کلی؛ انتقالی و پژوهش‌محور وجود دارد. در رویکرد انتقالی، دانش‌آموز همواره مطیع و منفعل است و با گوش دادن و نوشتن مطالب اطلاعات را از معلم دریافت می‌کند. در این روش معلم بدون درگیر کردن جدی دانش‌آموزان در فرایند یادگیری، پاسخ بیشتر پرسش‌ها را به طور مستقیم به آن‌ها می‌گوید.

 در رویکرد پژوهش‌محور، دانش‌آموزان در فرآیند آموزش نقش فعال و جدی دارند. در این رویکرد تمرکز بر نیازهای یادگیرنده است و به دانش‌آموزان اجازه داده می‌‌شود تا تفسیرها و بیانات خود را به شیوه‌های متعدد و متنوع ارائه کرده و برای دستیابی به پاسخ سؤالات خود، تحقیق و تفکر کنند.

یادگیری پژوهش‌محور رویکردی است که بر تحقیق، بررسی و حل مسئله تأکید دارد. در یادگیری پژوهش‌محور نوعی یادگیری معکوس رخ می‌دهد و معلم به‌جای ارائه اطلاعات و پاسخ‌ها، دانش‌آموز را با طیف وسیعی از پرسش‌ها و مسائل روبرو می‌کند تا دانش‌آموزان با تکیه بر توانایی‌های خود با طرح سؤالات متعدد، در مورد آن مسائل دست به تحقیق و بررسی بزنند و یافته‌ها را توسعه دهند.

فعالیت اصلی در کلاس‌های پژوهش‌محور، حول محور«حل مسئله» است. دانش‌آموزان از روش‌های پژوهشی برای بررسی یک موضوع، حل مسئله و پاسخ به پرسش‌ها استفاده می‌کنند.

در این فرایند معلم وظیفه دارد شرایطی را به وجود آورد که دانش‌آموزان در پرسیدن پرسش‌ها و بازخوردهایشان به‌صورت فردی یا گروهی احساس امنیت و آرامش کنند.

یادگیری پژوهش‌محور به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا فرایند پژوهش را در خود درونی کنند و در موقعیت‌های گوناگون زندگی از آن بهره بگیرند؛ همچنین دانش‌آموزان می‌توانند در تعاملات اجتماعی و بحث‌های گروهی ایده‌ها و انتقادهای خود را بهتر مطرح سازند و حس کنجکاوی، مقاومت و خوش‌بینی خود را بهبود بخشند و هنگامی که به مشکلی برخورد کردند آن را تبدیل به مسئله کنند و دست به حل مسئله بزنند.



حضوربیش از ۳۰۰۰ دانش‌آموز دختر در برنامه های مربیان طرح امین خراسان

قابل توجه فرهنگیان و دانش اموزان

مسابقه کتابخوانی «از غدیر تا ظهور» برگزار می‌شود

حضوربیش از ۳۰۰۰ دانش‌آموز دختر در برنامه های مربیان طرح امین خراسان

آغاز فرآیند جذب و ساماندهی طلاب در مدارس طرح امین خراسان

امام جمعه یزد مطرح کرد؛

آینده آموزش و پرورش در گرودانشگاه فرهنگیان است

مدیرکل آموزش و پرورش پرورش سیستان و بلوچستان:

تحقق تربیت تمام ساحتی در سایه سار  توسعه فرهنگ قرآنی

ثبت‌نام جذب مبلغ مدارس امین در خراسان

ثبت نام مرکز تربیـت مبلـغ معلـم + جزئیات

ما ملت امام حسینیم

امیدبخشی در دل مستضعفان از آثار توجه به ماه محرم است

به کدامین گناه!

پاسخ به چند سئوال دانش اموزی

چرا خدا رژیم صهیونیستی را گرفتار عذاب نمی‌کند

ره آورد مقاومت

اجابت آه و اشک کودکان یتیم غزه!

در پی شهاد سردارکاظمی

تسلیت مدیر حوزه های علمیه به وزیر آموزش و پرورش

کارشناس حوزوی تعلیم و تربیت بیان کرد

توصیه هایی برای تربیت فرزندان شجاع و سلحشور در شرایط جنگی

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان:

تقویت همکاری‌ حوزه‌علمیه و آموزش وپرورش یک ضرورت است

دیدارمسئولان مدارس علوم و معارف اسلامی با مدیرکل آموزش‌وپرورش زنجان

با حضور معاون وزیر آموزش و پرورش؛

هفدهمین مدرسه خیرساز آیت‌الله نورمفیدی افتتاح شد