Print
Zoom In
Zoom Out

یادداشت رسیده | عوامل ضعف ایمان در نوجوان

شناسه مطلب: 12502
زمان انتشار: سه شنبه 28 اردیبهشت 1400 ساعت 08:30

نوجوانی یک دوره‌ی حساس از نظر شکل‌گیری اعتقادات است؛ چرا که ممکن است فردی در زمان کودکی از روی تقلید شخصی یا جمعی مقید به انجام اعمالی باشد، اما همین که به دوره‌ی نوجوانی رسید امکان دارد سوالات یا شبهاتی در ذهنش ایجاد شود که به واسطه‌ی اندوخته‌های قبلی خود،‌ توان پاسخگویی به آنها را نداشته باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد همکاریها، نوجوانی با ویژگی‌های خاص خود، به عنوان یکی از مراحل مهم زندگی هرفرد به شمار می‌رود. از ‌ویژگی‌های مهم دوره‌ی نوجوانی می‌توان به بروز هیجانات،‌ احساسات، عواطف و شکل‌گیری اعتقادات اشاره نمود. با توجه به روح لطیف نوجوانان و تمایل آنها به دیده شدن و ابراز وجود و در نتیجه‌ی آن بروز رفتار های هیجانی، در این سن، امکان درگیری نوجوان با هرگونه مفسده‌ی اخلاقی، روحی و روانی وجود دارد.

پیامبراکرم‌صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در رابطه با نوجوانان می‌فرمایند:  اُوصِیکُم بالشَّبّانِ خَیراََ فَانَّهُم اَرَقُّ اَفئِدَةً.

«به شما توصیه می‌کنم که به نوجوان وجوان توجه خاص داشته باشید و با آنها به بهترین وجه برخورد کنید، چرا که قلب آنها لطیف است».

نوجوانی یک دوره‌ی حساس از نظر شکل‌گیری اعتقادات است؛ چرا که ممکن است فردی در زمان کودکی از روی تقلید شخصی یا جمعی مقید به انجام اعمالی باشد، اما همین که به دوره‌ی نوجوانی رسید امکان دارد سوالات یا شبهاتی در ذهنش ایجاد شود که به واسطه‌ی اندوخته‌های قبلی خود،‌ توان پاسخگویی به آنها را نداشته باشد؛ بنابراین عدم پاسخگویی مناسب به شبهات نوجوانان، موجب تضعیف ایمان آنها می‌شود.

 از دیگر عواملی که می‌تواند بر زندگی نوجوان یا اعتقادات او اثر مستقیمی بگذارد، محیطی است که‌ نوجوان در آن زندگی می‌کند. اگر نوجوان با محیط مناسب و سالمی سروکار داشته باشد طبیعتاََ ایمان او تقویت می‌شود؛ چراکه ایمان و خداگرایی یک مساله فطری است و تا وقتی که عوامل محیطی آن را تخریب نکنند، بر قوت خودش باقی است. بنابراین، هرچقدر این محیط سالم‌تر باشد درجه‌ی ایمان‌ نوجوان نیز بیشتر می‌گردد اما همین که محیط ناسالم شود، امکان دارد میزان ایمان نوجوان نیز تقلیل یابد.

 به طور کلی می‌توان عوامل ضعف ایمان در نوجوانان را اینگونه خلاصه کرد:

 عدم وجود الگوی صحیح در زندگی

باید برای نوجوانان الگوهای مناسب در زندگی وجود داشته باشد والدین و معلمین می‌توانند الگوهای مناسبی برای نوجوانان باشند.

عدم پاسخگویی مناسب به شبهات نوجوانان

 والدین، معلمین و مدارس در تقویت ایمان نوجوانان نقش کلیدی دارند.آنها می‌توانند مسائل دینی را به نحو شایسته و درست ارائه دهند، آموزش نیز باید به روش صحیح صورت بگیرد تا از طریق آن بتوانند پاسخگویی صحیح و به موقع به سوالات و دغدغه‌های نوجوانان داشته باشد.

حضور افراط‌گونه‌ی نوجوانان در فضای مجازی

 اگر این حضور تحت نظارت مهربانانه و درست از سمت خانواده نباشد منجربه تضعیف ایمان می‌شود.بنابراین بر نوجوانان و والدین آنها واجب است که سواد رسانه‌ای برای حضور دراین فضا را داشته باشند.هرچقدر والدین و نوجوانان سواد رسانه‌ای بیشتری داشته باشند استفاده‌ی آنها از این فضا مطلوب‌تر خواهد بود.

 دوست های نامناسب

در زمینه‌ی انتخاب دوست نیز والدین و مربیان هستند که می‌توانند به کمک نوجوان خود بشتابند و معیارهای یک دوست خوب را به آنها معرفی کنند و درنهایت این عملکرد باعث می‌شود که نوجوان در انتخاب دوست موفق‌تر باشد.

نکته‌ای که والدین، مربیان و هم چنین خود نوجوانان باید به آن توجه داشته باشند این است که از به کار بردن امور جایگزین غفلت نورزند؛ در واقع زمانی که نوجوانان حضورشان در فضای مجازی را محدود نموده و در این صورت خودشان را از دوستی‌های ناباب دور می‌کنند، لازم است که برای این مساله یک اموری را به عنوان جایگزین در نظر بگیرند، از جمله با روی آوردن به کارهای هنری، علمی، ورزشی و تفریحات خانوادگی می‌توانند جایگزین‌های مناسبی باشند تا نوجوان احساس کمبود نکند و اینگونه بتواند ایمان خود را حفظ نماید.

اعظم امینی، عضو گروه نویسندگی صریر



امام جمعه اصفهان خبرداد

فعالیت یکهزار طلبه طرح امین دراصفهان

نتایج پایش عملکرد ۵۷۰ مربی طرح امین در استان کرمانشاه اعلام شد.

امام جمعه اصفهان تأکید کرد؛

ضرورت آموزش مبتنی برفهم کودک

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی

طرح پیوند منزل مدرسه و مسجد از اهداف سند تحول بنیادین است

نشست مسئولان حوزه علمیه و آموزش و پرورش نائین+ عکس

تصاویر/ نشست شورای همکاری حوزه های علمیه با آموزش و پرورش خوی

رئیس ستاد همکاریها تبیین کرد

شش قلمرو مهم نهادهای آموزشی وعلمی برای آینده اسلام و ایران

جذب ۹۸ طلبه طرح امین درخراسان‌شمالی

معاون فرهنگی و تبلیغی حوزه علمیه خراسان‌شمالی

پیوند «مدرسه، منزل و مسجد» سبب کاهش آسیب اجتماعی می‌شود

امام جمعه اصفهان خبرداد

فعالیت یکهزار طلبه طرح امین دراصفهان

نتایج پایش عملکرد ۵۷۰ مربی طرح امین در استان کرمانشاه اعلام شد.

با حضور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی

بیست‌ودومین اجلاسیه مدیران مدارس صدرا در مشهد برگزارشد

آیت‌الله اعرافی در دیدار مدیر مسئول ایکنا:

پیام‌های قرآنی در دانشگاه‌ها و آموزش و پرورش ترویج شود

تصاویر/امام جمعه خوی در میان دانش آموزان دارالقرآن امام خمینی (ره)

در دوره دانش‌افزایی طلاب آموزش ‌وپرورش

تاکیدامام جمعه قزوین بر تقویت همکاری حوزه و آموزش و پرورش

تفاهم نامه های ستاد همکاریها از آغاز تاکنون

به مناسبت آغازامامت حضرت ولیعصر(عج)

درمحضرغایب حاضر/ ازهمه خبرهاى شما آگاهيم!