سواد آموزي به برکت فرمان امام خميني (ره) در هفتم ديماه ۱۳۵۸ از يك حركت محدود فرهنگي، به نهضتي فراگير تبديل شد و از آن پس در شمار مقدس ترين آرمانهاي انقلاب اسلامي در آمد.
به حتم، چنين آرمان مقدسي، شايستگي آن را دارد كه در كنار مهم ترين اهداف و برنامه هاي معجزه قرن، يعني انقلاب شكوهمند اسلامي بنشيند و سطري طلايي در كارنامه نهضت اسلامي در جهان معاصر باشد.
در دين و آييني كه تعليم و تعلم، عبادت است، جستجوي دانش، فريضه و عالم ارجمندترين كس در ميان مردم است. اولين كلمه و نخستين فرمان آخرين كتاب آسماني، امر به خواندن است. چنين كتابي و چنان آييني، مسلماني را كه نخواند و ننويسد، سرزنش مي كند.
آموزاندن، بهايي بود كه پيامبر گرامي اسلام حضرت محمد (ص) براي آزادي اسيران جنگ بدر مقرر فرمود، و آموختن، هنري است كه همه توانايي ها و هنري هاي دگر، از آن مي جوشد و سر برمي آورد. تشكيل نهضت مقدس سوادآموزي، اقتضاي روح و مرام انقلاب اسلامي بود و اگر چنين نبود، جاي هزار شگفتي و تاسف بود.
به يمن فرمان امام خميني (ره) پايه و اساس نهضتي گذارده شد كه در هر گام، طاغوتي را شكست و در هر مرحله توفيقي به چنگ آورد. هر سرزميني كه به تصرف اين قيام ستودني، در مي آيد، بر بام آن پرچم فخر و برازندگي افراشته مي شود و چراغ سعادت و بالندگي افروخته تر مي گردد.
به جا و شايسته است كه هدف ها و رسالت والاي نهضت سوادآموزي مورد توجه و دقت قرار گيرد. اين هدف ها در پيام تاريخي امام امت كه روز هفتم دي ماه سال ۱۳۵۸ به اين مناسبت صادر فرمودند، تبیین شده است.
ستاد همکاریهای حوزه علمیه و آموزش و پرورش به مناسبت فرا رسیدن سالروز فرمان پیر جماران در تاسیس نهضت سواد آموزی روایاتی چند از اهل بیت عصمت و طهارت را در فضلیت آموختن منتشر می کند .
خود را برای همیشه خوار نکنید
پيامبرصلي الله عليه وآله :مَن لَم يَصبِر عَلي ذُلِّ التَّعَلُّمِ ساعَةً بَقِيَ في ذُلِّ الجَهلِ أبَداً ؛آنكه ساعتي،خواري فراگرفتن را تحمّل نكند،براي هميشه در خواري ناداني خواهد ماند/ بحار الأنوار ، ج ۱ ، ص ۷۷ .
منت خداوند بر مردم
امام صادقعليه السلام :مَنَّ اللَّهُ عَلَي النّاسِ بَرِّهِم و فاجِرِهِم بِالكِتابِ و الحِسابِ و لَولا ذلِكَ لَتَغالَطُوا؛ خداوند با نعمت نوشتن و حساب كردن ، بر مردم،از نيك و بد،منّت نهاد و اگر اين دو كار نبود آنان گرفتار اشتباه ميشدند/الكافي ، ج ۵ ، ص ۱۵۵ .
بنویسید تا علم را ...
پيامبرصلي الله عليه وآله :قَيِّدُوا العِلمَ بِالكِتاب؛علم را با نوشتن در بند كشيد/ ميزان الحكمه ، ح ۱۷۳۲۴ .
امام باقرعليه السلام :سارِعُوا في طَلَبِ العِلمِ؛در جست وجوي دانش شتاب كنيد/ المحاسن ، ج ۱ ، ص ۳۵۶ .
پیامبر و سواد آموزی
مسند احمد:كانَ ناسٌ مِنَ الأسري يَومَ بَدرٍ لم يَكُن لَهُم فِداءٌ فَجَعَلَ رَسولُ اللَّهِصلي الله عليه وآله فِداءَهُم أن يُعَلِّمُوا أولادَ الأنصارِ الكِتابَةَ ؛ جمعي از اسيران جنگ بدر چيزي براي فديه دادن نداشتند؛پيامبر خداصلي الله عليه وآله فديه آنان را اين قرار داد كه به كودكان انصار نوشتن بياموزند/ مسند أحمد ، ج ۱ ، ص ۲۴۷ .