به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد همکاریها، گفتوگو از سیره حکومتی امام مهدی (عج) مجال نقد و بررسی حکومتهای فعلی و فعال در سراسر جهان را فراهم کرده و ضمن آن، شکلگیری صورتی مجمل از حکومت آینده منتظران را در ذهن خوانندگان سبب میشود.
بیشک این اثر ارزشمند آیتالله محمدی ریشهری مقدمهای خواهد بود که پس از آن، انگیزه لازم را در محققان و پژوهشگران به وجود آورد تا به معرفی نزدیکترین و مفصلترین صورت از سیره حکومتی امام منتظر(عج) بپردازند.
*نخستين نكته قابل توجه در تبيين سیره حکومتی امام مهدی(ع)
در مقدمه کتاب آمده است: نخستين نكته قابل توجه در تبيين سیره حکومتی امام مهدی(ع) و سياستهای دولت ايشان، اين است كه سیره حکومتی مهدوی، دقيقاً همان سیره حکومتی نبوی و علوی است؛ با اين تفاوت كه در دوران نبوت پيامبر و حكومت امام علی(ع) بستر لازم برای اجرای كامل سياستهای آن بزرگوار، فراهم نبود؛ ليكن در عصر ظهور امام مهدی(ع) آمادگیهای لازم در جامعه جهانی برای اجرای سياستهای ايشان، به طور كامل وجود دارد.
فلسفه مهدويت، چيزی جز احيای احكام الهی و سنت نبوی و به اجرا در آوردن ارزشهای اصيل اسلامی نيست. بنابراین اگر هيچ گزارشی هم از سیره حکومتی امام مهدی(ع) وجود نداشته باشد، با در نظر گرفتن سیره حکومتی پيامبر اكرم(ص) و اميرمؤمنان(ع)، سیره حکومتی امام مهدی(ع) را - به استثنای مواردی كه زمان و مكان در آنها دخيل هستند - میتوان پيشبينی كرد؛ اما افزون بر اين، خوشبختانه اسناد ارزندهای از پيشگويیهای خاندان رسالت در دست است كه با تكيه بر آنها، سیره حکومتی امام مهدی(ع) حتی در موارد استثنايی، به روشنی قابل تبيين است.
*رمز حکومت بر دلها
در بخشی از کتاب با عنوان «رمز حکومت بر دلها» میخوانیم: بررسی سیره نبوی و علوی در حکومت، نشان میدهد که روش حکومتی آنها، حکومت بر دلهاست و رمز محبوبیت آنها را باید در همین شیوه جستوجو کرد. از بنیادیترین عناصر اسلام که برنامه تکامل انسان به شمار میرود، محبت است. از نگاه امام علی(ع)، ستونهای اصلی اسلام، یعنی اصول برنامههای تکاملآفرین این آئین، بر پایه محبت خداوند سبحان، استوار است. ایشان اسلام را چنین توصیف میفرمایند: «این اسلام، آئین خداست که آن را برای خود برگزید و بر دیدهاش پرورید و بهترینِ آفریدگانش را ویژه [ابلاغ] آن گرداند و ستونهایش را بر دوستی خود، استوار کرد.»
بر این اساس، پایگاه اصلی حکومت اسلامی، فراتر از بیعت و رأی مردم است و حکومت مهدوی، مانند حکومت نبوی و علوی، حکومت بر دلهاست و ریشه در ارادت و عشق و محبت نسبت به مردم دارد و مبدأ این عشق، سیره و شیوه زندگی شخصی آنها در ایام قدرت و سیاستهای مدیریتی آنها در دوران حکومت است.
*درباره شیوه زندگی پيشوايان عدل
نویسنده کتاب «سیره حکومتی امام مهدی(عج)» درباره شیوه زندگی پيشوايان عدل مینویسد: بر پايه مفاد اين احاديث، سادهزيستی و همسانسازی سطح زندگی، به ویژه در خوراک و پوشاک، با زندگی بينواترين مردم جامعه، وظيفه اختصاصی برای امير مؤمنان(ع) نيست؛ بلكه تكليف الهی همه پيشوايانِ عدالتگستر و حقمحور است.
مسئله مهم اينجاست كه چه كسی میتواند با اینکه همه امكانات كشوری را در اختيار دارد، همچون تهیدستترينِ مردم زندگی كند؟! زندگی كردن مانند فقيرترينِ مردم، برای توانگران، در مقام گفتار، شعاری است زيبا و بسيار شيرين و پُرجاذبه؛ ولی انجام دادن آن، بسيار دشوار است و تنها از كسی ساخته است كه نفس امارهاش را كشته باشد و به گفته امام علی(ع) در نخستين گام در مسير عدالت، از دام هوس، رهيده باشد؛ كسی مانند آن بزرگوار كه میفرمودند: «بدانكه پيشوای شما از دنيای خويش به دو جامه فرسوده و از خوراكش، به دو قرص نان بسنده کرده است. آيا خويشتن را به همين خرسند کنم كه بگويند: «اين، امير مؤمنان است» و در ناگواریهای روزگار، شريک آنان نباشم؟! يا در تلخكامیها پيشاپيش آنان گام برندارم؟! مرا نيافريدهاند تا خوردنیهای گوارا سرگرمم کند؛ مانند چارپای بسته كه تنها به علف میپردازد يا همچون حيوان رها شدهای كه خاكروبهها را به هم زند و شكم خود را از علفهای آن، پُر میکند و از عاقبت كار خويش، غافل است.»
بنابراین، رهبران سياسی جامعه اسلامی موظفند در دوران حاكميت، زندگی شخصی خود را با زندگی بینواترين مردم تحت رهبری خود، همسان کنند و اين وظيفه، اختصاص به امير مؤمنان(ع) و اهل بيت ندارد؛ بلكه هر كس زمام امور جامعه اسلامی را به دست گيرد تا هنگامی كه در جامعه، فقير وجود داشته باشد، بايد مانند آنها زندگی كند.
یادآور میشود، کتاب «سیره حکومتی امام مهدی (عج)» در قطع رقعی و به قیمت ۱۶ هزار تومان برای علاقهمندان عرضه شده است و از طریق سایت فروشگاه اینترنتی یاران شاپ به نشانی yaranshop.irقابل تهیه است.