Print
Zoom In
Zoom Out

در نشست کارگروه توسعه و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب تشریح شد

​ بحثهای داغ ، راهکارهای عملیاتی و اقدامات اثر گذار آموزش و پرورش برای ترویج فرهنگ حجاب و عفاف

شناسه مطلب: 11632
زمان انتشار: سه شنبه 08 بهمن 1398 ساعت 10:57

کارگروه توسعه و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب وزارت آموزش و پرورش عصرر روز گذشته در سالن جلسات معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد همکاریها،  علیرضا کاظمی، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش در ابتدای این نشست  ضمن تسلیت ایام فاطمیه گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به شرایط عفاف و حجاب در جلوه های بصری جامعه، یک مصوبات تکمیلی را در دستور کار قرار دادند. سیاست های این شورا در جهت توسعه این موضوع به دستگاه ها ابلاغ شده و آموزش و پرورش ۲۱ سیاست را عهده دار است.

*پرداختن به حجاب و عفاف در ۲۱ درس و ۱۷ کتاب درسی 

او افزود: در راستای این موضوع کارهای عمومی را انجام می دهیم ازجمله سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی از ظرفیت کتب درسی حداکثر استفاده را کرده و در ۲۱ درس در ۱۷ کتاب درسی به این موضوع با اشکال مختلف هنری، داستانی و مفهومی پرداخته است.

معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش اشاره کرد: حوزه های مختلف دیگر نیز اقداماتی را انجام دادند اما با تمام فعالیت ها و تلاش های صورت گرفته در بخش های فرهنگی کشور این موضوع در سطح عمومی جامعه مطلوب نیست و در برخی بخش ها ناهنجاری هایی دیده می شود که درخور نظام جمهوری اسلامی نیست.

عضو ستاد همکاریها ادامه داد: توجه به این مساله یک باور قلبی و ایمانی است علاوه براینکه این موضوع یک هنجار اجتماعی و ضرورت دینی محسوب می شود.

کاظمی گفت: باید تلاش کنیم باور قلبی و دینی دانش آموزان به این مساله عمیق تر شود و درک مشترکی از حجاب را ایجاد کنیم این درک باید قابل قبول باشد و به یک الگوی خاص محدود نشود.

کاظمی گفت: جامعه باید با شناختی که نسل جدید نسبت به اهمیت و جایگاه حجاب از منظر دین و مسائل اجتماعی دارد در رفتارهای اجتماعی خود آن را نشان دهند. سیاست ما در آموزش و پرورش در دو حوزه متمرکز است؛ در بحث تعمیق بخشیدن به شناخت دانش آموزان، پاسخ به پرسش های دانش آموزان، رفع شبهات آنان و تبدیل شدن این مساله به باور قلبی در دانش آموزان جز سیاست های ما است.

*فعالیت های تبلیغی و ترویجی در حوزه گفتمان حجاب

او با بیان اینکه موضوع دیگر فعالیت های تبلیغی و ترویجی در حوزه گفتمان حجاب است گفت: نمودهای این موضوعات در حوزه معرفتی، کتب درسی و فعالیت های تبلیغی و ترویجی دیده می شود. همچنین برگزاری جشنواره فرهنگی حجاب و عفاف برای اولین بار در شهر تهران و تهیه بسته ۳۰ برنامه ای در راستای حرکت این مصوبات بوده است.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش گفت: این جلسه برای برنامه ریزی مساله برای دانش آموزان متوسطه اول تا پایان متوسطه دوم است. این موضوع برای فرهنگ سازی برای متعهد شدن دانش آموزان سال اول دبیرستان تا پیش دانشگاهی مبتنی بر رعایت اخلاق اسلامی و مسیولیت فردی اجتماعی خواهد بود.

کاظمی عنوان کرد: موضوع عفاف و حجاب جز برنامه های اصلی در برنامه درسی ملی است و موارد آن آسیب شناسی شده است اما این مساله نیاز به آگاهی و حساس کردن خانواده ها دارد. بعد از بررسی های انجام شده و سال گذشته نمایشگاه های مدرسه ای را برگزار کردیم تا این مساله را به ۱۵۰۰ مدرسه ابتدایی و دانش آموزان آنان القا کنیم.

*نقش اصلی خانواده  در مساله حجاب و عفاف 

او در ادامه تاکید کرد : خانواده نقش اصلی را در مساله حجاب و عفاف بچه ها دارد لذا این موضوع باید به باور دانش آموز، خانواده و معلمان به عنوان نقش الگویی تبدیل شود. 

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه ما حجاب را به عنوان یک هنجار و ارزش دینی در کنار تمام ارزش ها می دانیم گفت: می توان برای این مساله یک برنامه جامع داشته باشیم و در یک تقسیم بندی کار یک چارچوبی را تدوین کنیم.

*برخورد با حجاب و عفاف  دچار سطحی گرایی شده است 

در ادامه این جلسه هریک از اعضای این کارگروه به ارائه مطالب و پیشنهادات مربوطه پرداختند.

مرضیه مسگرزاده، مدیرکل دوره متوسطه اول در این جلسه گفت: مواجه شدن با این مساله مهم بستگی به نوع رویکرد دارد که برای نوع گفت و گو جهت دهنده خواهد بود. برخورد با این مساله دچار سطحی گرایی شده و پیامد آن نیز در جامعه دیده می شود.

او افزود: اگر قرار است برای دانش آموزان دوره متوسطه در راستای فرهنگ سازی این موضوع کاری کنیم، می توان با برگزاری جلسات و همایش آن را اجرایی کرد اما با توجه به شرایط حاضر در جامعه در بحث عفاف و حجاب، ما باید به رویکردهای انتخابی خود توجه و تامل کنیم.

مسگرزاده افزود: باید در این بحث میزان انتظارات خود را تعیین کنیم و با برگزاری یک کارگروه تخصصی برنامه جامع عفاف و حجاب طراحی شود. ما آمادگی داریم با تمام توان پای کار باشیم تا مساله اجرایی شود.

محمدرضا سیفی، مدیرکل دفتر عشایر وزارت آموزش و پرورش نیز در ادامه این جلسه گفت: باید مولفه های اخلاق اسلامی در دوره مورد نظر مصوبه مساله حجاب و عفاف مشخص شود، وقتی در معاونت ابتدایی در ۳ سال گذشته اعتقاد براین شد که آموزش از حافظه محوری خارج شود، برگزاری آزمون های زائد در دبستان ها ممنوع شد لذا این فرهنگسازی صورت گرفت.

*استفاده از هنر در کمک به فرهنگ حجاب و عفاف

او به بیشترین تعامل دانش آموزان با مدرسه اشاره کرد و گفت: ابزار هنر می تواند در این مساله کمک کننده باشد. پیشنهاد می دهم از این ابزار استفاده کنیم. وقتی نتایج بلندمدت خواهیم گرفت که مساله به عنوان یک دغدغه اجتماعی برای همه مطرح شود و دستگاه های بیرونی وظایف خود را در رابطه با آن انجام دهند.

سیفی در ادامه گفت: فرهنگ حجاب و عفاف وقتی می تواند در جامعه ما مسری و فراگیر شود که دغدغه باشد، در صورتی دغدغه است که قابل تبیین و فهم باشد. 

*پرورش می تواند ما را به حیات طیبه برساند

صبوری، نماینده معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش نیز ادامه داد: حوزه تربیت بدنی جذابیتی برای دانش آموزان دارد و می تواند به آموزش و پرورش کمک کند بهرحال مربیان تربیت بدنی معمولا جز افراد محبوب در مدارس هستند و می توانند تاثیر بسزایی در مسایل داشته باشند.

او افزود: یکی از کارهای ما این است که نگاه به تربیت بدنی از ورزش و فعالیت های جسمی صرف و بازی کردن را تغییر دادیم زیرا پرورش می تواند ما را به حیات طیبه برساند. فعالیت های جسمی باید زمینه ساز فعالیت های تربیتی باشد.

علی رمضانی مدیرکل فرهنگی، هنری اردوها و فضا های پرورشی وزارت آموزش و پرورش نیز درادامه گفت: باید شاخصی برای اجرای این مساله داشته باشیم. در دوره متوسطه دوم براساس اهداف دوره و برنامه درس ملی باید با کمک سازمان پژوهش فعالیت مشخص شود.

او با اشاره به جدی گرفتن مساله عفاف و حجاب در دو مدرسه دخترانه و پسرانه تاکید کرد که در بحث عفاف و حجاب برای هر پایه و درس باید مسئولیت ها مشخص شود، هر معاونت براساس نوع نیاز خود باید وظیفه خود را تبیین کند این موضوع با توجه به تفاوت فردی باید شکل گیرد‌.

*عفاف و حجاب تمام ارزش های جامعه را شامل می شود

رفیعی، نماینده انجمن اولیا مربیان نیز گفت: عفاف و حجاب واژه گسترده ای است و تمام ارزش های جامعه را شامل می شود لذا باید به آن نگاه موثر شود. یادگیری در خانواده و مدرسه اتفاق می افتد و باید ارتباط این دو نهاد بهم نزدیک شود.

او افزود: رویکرد ما باید مسئولیت پذیری و شاخص های ما منجر به مساله عفاف و حجاب باشد. والدین شرکای اصلی آموزش و پرورش هستند باید به این موضوع هم توجه و فاصله بین دونهاد مدرسه و خانواده کم شود.

رشیدی، نماینده مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان نیز حجاب به معنای پوشش اسلامی را دارای دو بعد ایجابی و سلبی دانست و بر تغییر نگرش تاکید کرد. او افزود: اگر تغییر نگرش سیستمی به رفتار اخلاقی داشته باشیم بخش عاطفی در معاونت پرورشی و بحث شناختی در سایر معاونت ها اجرایی می شود.

او گفت: نیازمندیم در تمام حوزه ها به مساله حجاب و عفاف ورود پیدا کنند معتقدم هم افزایی و همکاری درون سازمانی می تواند این مساله را محقق کند. ما در مرکز کارسوق و کارگاه های علمی پژوهشی داریم و در کارسوق گسترش فرهنگ حجاب و عفاف بر روی این مساله کار کردیم.

*ضرورت آشنایی مدیران و معاونان با سواد رسانه ای 

نماینده امور زنان و خانواده وزارت آموزش و پرورش نیز در این جلسه ادامه داد: درباره این مساله در آسیب شناسی ها یکی از موارد مهم بحث رسانه ها و فصای مجازی است در این رابطه طرح آشنایی مدیران و معاونان با سواد رسانه را داریم.

او از اجرای این آموزش در ۹ بهمن خبر داد و افزود: شهر تهران به عنوان پایلوت این طرح انتخاب شده است که ۲۵۰ معلم و مدیر برای ۱۵ ساعت آموزش ببینند تا بعد از برگزاری آزمون ۱۵ مربی رسانه انتخاب شوند و در مدارس حضور داشته باشند.

نماینده امور زنان و خانواده وزارت آموزش و پرورش به اجرای فاز دوم این طرح به عنوان طرح اکسیر برای ۴ هزار دانش آموز اشاره کرد تا دانش آموزان متوسطه با فواید و خطرات این فضا و سواد رسانه در بهار ۹۹ آشنا شوند.

معصومه هدهدی، نماینده معاونت حقوقی و امور مجلس نیز به مساله مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و گفت: بعد از آسیب شناسی مساله و تعریف مصوبه، در حوزه دختران و پسران مسائل که ضعیف شده است را تقویت کنیم. ما نیز در معاونت حقوقی بیشتر حکم پشتیبانی و استلزامات حقوقی فعالیت ها را داریم.

تحقق برنامه های همکاریها (11)

توانمند سازی فرهنگیان یزد

تحقق برنامه های ستاد( 10)

نشست توانمندسازی مربیان امین استان کرمانشاه برگزار شد) + تصاویر

تحقق برنامه های همکاریها (9)

دوره توانمندسازی طلاب، روحانیون و ائمه جماعات مدارس آذربایجان شرقی برگزار گردید

نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی:

اسلام و ارزش‌های آن را با زبان ساده و شیرین به دانش‌آموزان بگویید

تحقق برنامه های همکاریها (8)

بازدید دانش آموزان از کتابخانه مجتهده "بانوامین"

بسیج در کلام امام خامنه ای

جملاتی ناب از رهبرمعظم انقلاب درباره بسیج

به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی

گفت وکو با مولف کتاب «مبلغ کودک، تبلیغ با نمک»

گزارشی از فعالیت مبلغین موسسه الزهرای قم در لرستان

تحقق برنامه های همکاریها (7)

فیلم / نگاهی به طرح ملی تعالی پیوند مدرسه، مسجد و منزل "سه میم"

 فیلم/ تحقق برنامه های همکاریها (6)

 آشنایی با مدارس وابسته به حوزه علمیه

تحقق برنامه های همکاریها (5)

نشست طرح پیوند مسجد ،مدرسه و منزل در پاکدشت

تحقق برنامه های همکاریها (4)

برگزاری دوره آموزشی مهارتی« راه نشان تربیت » در شهرستانهای تهران

تحقق برنامه های همکاریها (3)

اجرای آزمایشی طرح "سه میم" دربرخی مدارس 12 استان

با حضور مسئولین شهر سلماس؛

اولین همایش مدارس مجری طرح تربیتی امین شهرستان سلماس برگزار شد

با حضور طلاب و دانشجویان

برگزاری دوره تخصصی تربیت مربی کودک و نوجوان در شهرستان های جنوب استان کرمان